Beroende på vilken klinik du ska göra en IVF hos kommer de vilja ha olika blodprover, ultraljud, cellprov, mammografi, EKG.
De är bl.a. intresserade av Amh men här ska man komma ihåg att det är ett värde som indikerar på hur din äggreserv ser ut. De säger inget om kvalitén på dina ägg. Nedan har jag skrivit in olika saker jag behövde göra och skicka dokumentation på när jag skulle göra mina IVF:er utomlands. Ja och några av dem även för donation i Sverige som jag först skulle göra. Var dock inte redo och efter att ha hört om många som blivit gravida vid 43års ålder vart det att prova med egna först.
Olika länder kräver olika mycket och i Tjeckien jag till slut valde ville de ha många. Jag var hyfsat less på dem eftersom jag bara ville starta. Men sen är det också bra att de är noga då det är inte är helt riskfritt att ta hormoner och sövas. Har en fd. kollega som fick en blodpropp under IVF i Sverige.
Ultraljud kommer du få göra många men här är det lite olika när man vill att första görs. I Prag ville man att jag skulle göra ett först dag 1-2 för att se att jag inte hade någon cysta. Sen göra man andra dag 5-6 och tredje dag 8-9. Därefter beroende på när man kan beräknar att folliklarna kommer vara tillräckligt stora för att tömmas. Dock hört att vissa kliniker gjort UL först dag 6 och 8.
HSG är en undersökning där man kollar att allt i livmodern ser ut som det ska. Att det inte finns något som skulle kunna stöta bort ett embryo vid insättning.
HSSG som ovan men här sprutar man även in vätska i äggledarna för att se att passagen är öppen. När man gör IVF spelar inte det någon roll eftersom de sticker en nål/redskap igenom väggen och plockar ägg i äggstockarna.
Mammografi vill de flesta klinikerna ha och intyget får ofta inte vara äldre än 1år. Varför detta är viktigt är för att det en liten ökad för bröstcancer när man tar medicinerna som är hormoner. Framförallt kan det bli värre om du har cancer och därför vill de försäkra sig innan man startar.
Vart tar man blodproverna?
Blodprover beställer du via nätet och sen väljer du vart du vill ta dem, brukar vara många provtagningsställe och labb att välja på. Werlabs eller Medisera har jag använt mig av och de är anslutna till bl.a. Karolinska labbet och man får svaren inom något eller några dygn. Deras fertilitetspaket innehåller lite olika saker och vet inte exakt vad de är man vill ha på klinikerna.
Jag gjorde även en stor hälsokontroll via dem samtidigt med massa blodprover och den gillade klinikerna att få. Kostar dock en del och viktigt att tänka på att dessa inte får vara för gamla när du startar på en klinik.
EKG krävs när man ska sövas. Man vill kolla att hjärtat mår bra och att man klarar av en lätt sövning. I Nordiska länder söver man aldrig , där för man morfin. Har man bara några enstaka follikel kan man som mig få vara vaken i andra länder med lite lokalbedövning.
Cell-prov / Pap-test vill klinikerna ha och detta ska vara max ett år. Kan skilja sig mellan kliniker. Det för att se att du inte har cellförändringar och livmodercancer. Detta kostar runt 1500kr att ta.
STI-prover. Detta är blodprover som behöver tas för att se att du inte har HIV eller hepatit C mm. inför en IVF. Detta kräver alla kliniker. och ofta vill de ha sina egna prover. Detta måste båda parter göra om man är två. Brukar kosta 100euro per person.
Spermatest får alltid männen göra inför en IVF, detta brukar även ingå i en fertilitetsutredningar och i IVF-paketen kliniker säljer. De kollar på volym, koncentration och rörlighet men beroende på land kan de även kolla på fler saker. Dock testar man inte kvalitén, de tittar bara på hur de simmar, klarar tester och hur de ser ut. Det ör precis samma som med kvinnors ägg, dessa tester säger ingen om kvalitén på insidan och en spermie kan också ha kromosomfel fast de ser bra ut. Dock är detta lite ovanligare men känner en som var med om det och då fick man svar om det efter obduktion.
VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ – Proverna får inte vara för gamla. Du kommer du få ta om dem.